Oude muren geven charme en karakter aan elk pand, maar achter die authentieke uitstraling schuilt vaak een probleem: vocht. Veel oude muren zijn namelijk vatbaar voor vochtproblemen. Dat is overigens niet zonder gevolgen, want vocht in muren kan leiden tot structurele schade, gezondheidsrisico’s en hoge energiefacturen.
Waarom zijn oude muren gevoelig voor vocht?
-
Poreuze materialen
Bakstenen en kalkmortel in oude muren zijn vaak sterk poreus, vooral als ze zijn aangetast door slijtage of verwering. Dat betekent dat ze vocht kunnen opnemen uit de grond, regenwater en zelfs waterdamp in de lucht. Naarmate de materialen ouder worden, neemt hun vermogen om vocht te weerstaan af. Oude bakstenen blijven dus langer nat.
-
Ontbreken van vochtwering
Veel oudere gebouwen zijn gebouwd vóór de introductie van moderne vochtwerende maatregelen, zoals waterkerende lagen of vochtmembranen. Dat betekent dat er geen barrière is om opstijgend vocht uit de grond tegen te houden.
-
Scheuren en beschadigingen
Na verloop van tijd kunnen scheuren ontstaan in het metselwerk of de voegen. Die kleine openingen laten water binnendringen en maken de muren nog vatbaarder voor vochtproblemen. Wanneer het vriest, zal het gevangen water uitzetten en minibarstjes veroorzaken, tot diep in de bakstenen. Een vicieuze cirkel, want zo kan water zich steeds dieper een weg banen in de baksteen.
-
Gebrekkige afwatering
Bij oude gebouwen ontbreekt soms een goed ontworpen afwateringssysteem. Dakgoten, regenpijpen en funderingen kunnen in slechte staat verkeren, waardoor regenwater gemakkelijker langs de muren sijpelt. Er komt dan heel veel water terecht op één plek, met vochtproblemen tot gevolg.
Gevolgen van vochtproblemen in oude muren
Vocht in oude muren kan verschillende problemen veroorzaken, zowel voor het gebouw als voor de bewoners.
-
Schimmel en gezondheidsproblemen
Vochtige muren vormen een ideale omgeving voor de groei van schimmels en bacteriën. Schimmelvlekken zien er niet alleen lelijk uit, ze kunnen ook leiden tot gezondheidsproblemen zoals allergieën, astma en luchtweginfecties. Schimmels planten zich namelijk voort met zogenaamde sporen en die zijn schadelijk voor de mens wanneer je ze inademt.
-
Afbrokkelend metselwerk
Wanneer bakstenen en voegen verzadigd raken met water, verliezen ze deels hun stabiliteit waardoor het materiaal afbrokkelt en verzwakt. Op de lange termijn kan vocht zo de structurele integriteit van de muren aantasten, wat resulteert in scheuren, verzakkingen en zelfs instortingsgevaar. Dat vermijd je natuurlijk liever, zeker in kelders of dragende muren.
-
Verlies van thermische isolatie
Vochtige muren isoleren minder goed, waardoor er meer warmte verloren gaat. Dat verhoogt de energiekosten en maakt de woning minder comfortabel.
-
Esthetische schade
Ook niet onbelangrijk: vochtproblemen kunnen leiden tot vlekken, zoutuitbloeiingen en loslatende verf of pleisterwerk, wat de uitstraling van het pand aantast.
Last van vochtige muren? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667
Hoe kan je vochtproblemen in oude muren oplossen?
Het aanpakken van vochtproblemen in oude bakstenen muren vereist een zorgvuldige aanpak, waarbij de oorzaak van het probleem wordt geïdentificeerd en aangepakt.
-
Diagnose van het vochtprobleem
Het is belangrijk om eerst vast te stellen waar het vocht vandaan komt. Gaat het om opstijgend vocht, doorslaand vocht of condensatie? Een grondige inspectie door een professional, zoals Water Dicht, is altijd aangewezen. Hoe we het vocht aanpakken, hangt namelijk af van waar dat vocht precies vandaan komt.
-
Behandeling van vocht
Vochtbestrijding gebeurt op tientallen manieren. Voor opstijgend vocht zijn muurinjecties aangewezen, voor doorslaand vocht moeten we in de richting van een hydrofuge denken en bij condensatieproblemen speelt ventilatie een cruciale rol. Na onze analyse stellen we je een gepast behandelplan voor, afhankelijk van de bron en omvang van het vochtprobleem.
-
Afwerken
Nadat het vocht uit je geliefde thuis verjaagd is, kan je nog niet meteen opnieuw beginnen te schilderen. De vochtige muur moet eerst volledig uitgedroogd zijn alvorens je opnieuw aan afwerken kan denken. Hoe lang het droogproces duurt? Dat kan weken of zelfs maanden duren, elke situatie is anders. We komen graag bij je langs voor een persoonlijke analyse en behandelplan op maat.
Water Dicht: jouw partner in vochtbestrijding
Bij Water Dicht begrijpen we dat vochtproblemen een serieuze bedreiging vormen voor je woning en je comfort. Onze experts hebben jarenlange ervaring in het oplossen van vochtproblemen in oude bakstenen muren. Of het nu gaat om opstijgend vocht, doorslaand vocht of schimmelvorming, wij bieden op maat gemaakte oplossingen die je woning beschermen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis inspectie en advies.