Vochtproblemen in muren zijn een veelvoorkomend probleem in oudere woningen. Een van de meest effectieve methoden om opstijgend vocht aan te pakken is het uitvoeren van muurinjecties.
Onze experts injecteren dan een waterafstotend middel in de muur om te voorkomen dat vocht omhoog trekt. Maar voordat die behandeling succesvol kan worden uitgevoerd, is het cruciaal om het bestaande stucwerk (pleisterwerk) van de muur te verwijderen. Waarom is dit nodig? En wat gebeurt er als je het stucwerk toch gewoon laat hangen? We vertellen je het hieronder.
Wat zijn muurinjecties en hoe werken ze?
Muurinjecties zijn een vochtbestrijdingsmethode die specifiek gericht is op het aanpakken van opstijgend vocht. Bij die techniek worden kleine gaten geboord in de muur, waarin een vochtwerende gel of vloeistof wordt geïnjecteerd. Die substantie vormt een barrière in het metselwerk, waardoor vocht uit de grond niet meer omhoog kan trekken.
Het succes van muurinjecties hangt af van een grondige voorbereiding en correcte uitvoering. Een van de belangrijkste voorbereidende stappen is het verwijderen van stucwerk.
Last van vochtige muren? Bel voor een gratis diagnose naar 0800/61.667
Waarom moet stucwerk worden verwijderd?
-
Toegang tot het metselwerk
Stucwerk vormt een afwerkingslaag op de muur, die over het metselwerk wordt aangebracht. Om de injecties effectief uit te voeren, moeten de gaten direct in het metselwerk worden geboord. Het stucwerk kan dat proces belemmeren, omdat het de zichtbaarheid en toegankelijkheid van de stenen en voegen beperkt.
-
Voorkomen van vochtophoping
Stucwerk is vaak minder ademend dan de materialen waaruit muren zijn opgebouwd. Als het stucwerk blijft zitten na de injecties, kan het vocht dat al in de muur aanwezig is, opgesloten raken achter het stucwerk. Dat opgehoopte vocht voorkomt dat de muur kan uitdrogen en vereeuwigt eigenlijk het vochtprobleem. Weghalen dus dat stucwerk, zodat de muur netjes kan opdrogen.
-
Herstel van zouten en schade
Opstijgend vocht brengt niet alleen water naar boven, maar ook mineralen uit de ondergrond. Die kunnen op hun beurt zoutuitbloeiingen veroorzaken. Die zouten blijven namelijk achter in het stucwerk nadat het vocht is verdampt. Dat uit zich in een witte, poederachtige stof op de muren. Zijn de muren gestuct, dan zal dat zout ergens tussen, in of op het stucwerk zitten. Het verwijderen van die aangetaste laag is essentieel om verdere problemen te voorkomen.
Wat gebeurt er als stucwerk niet wordt verwijderd?
Als je ervoor kiest om stucwerk te laten zitten bij muurinjecties, loop je het risico op verschillende problemen:
- Het waterafstotende middel kan niet goed in het metselwerk doordringen, waardoor de barrière tegen opstijgend vocht niet effectief is.
- Vochtophoping achter het stucwerk kan leiden tot schimmelvorming, zoutuitbloeiingen en verdere schade aan de muur.
- Loslatend stucwerk, vlekken en beschadigingen blijven zichtbaar, zelfs na de muurinjectie.
- Een ineffectieve muurinjectie betekent dat je het probleem opnieuw moet aanpakken, met extra kosten voor reparaties en behandelingen als gevolg.
Hoe wordt stucwerk correct verwijderd?
-
Inspectie van de muur
Voorafgaand aan de verwijdering wordt de muur geïnspecteerd om de omvang van het vochtprobleem vast te stellen. Dat helpt ook om te bepalen hoeveel stucwerk moet worden verwijderd.
-
Mechanisch verwijderen
Het stucwerk wordt mechanisch verwijderd met behulp van gereedschap zoals een beitel, hamer of speciale schuurmachines. We doen dat volgens de regels van de kunst zodat het onderliggende metselwerk niet verder beschadigd raakt.
-
Reinigen van het metselwerk
Na de verwijdering van het stucwerk wordt het metselwerk grondig gereinigd om zoutresten en losse deeltjes te verwijderen.
-
Uitvoeren van de muurinjecties
Pas nadat het stucwerk is verwijderd en het metselwerk schoon is, worden de muurinjecties uitgevoerd. Het injectiemiddel kan zo vrij door de bakstenen en voegen verspreiden, waardoor een effectieve vochtwerende barrière ontstaat.
-
Nieuw stucwerk aanbrengen
Na de injecties krijgt de muur tijd om te drogen. Dat kan weken of zelfs maanden duren. Vervolgens wordt er een nieuwe, ademende afwerkingslaag aangebracht, zoals vochtbestendig stucwerk op basis van kalk. Eenmaal het stucwerk droog is, kan je aan schilderen of behangen denken. Klaar is kees, je muur is terug als nieuw!
Het belang van een professionele aanpak
Het verwijderen van stucwerk en het uitvoeren van muurinjecties vereisen vakmanschap en expertise. Zelf klussen kan je misschien enkele euro’s op de korte termijn besparen, maar op lange termijn zal een slecht gedichte muur je veel meer kosten.
Bij Water Dicht werken we met ervaren specialisten die zorgen voor een grondige en duurzame oplossing voor jouw vochtproblemen. Zo ben je zeker van effectieve vochtbestrijding, blijvende resultaten, mooie muren en een gezonder binnenklimaat.
Water Dicht verwijdert vochtig stucwerk en lost vochtproblemen op
Het verwijderen van stucwerk bij muurinjecties is geen optionele stap, maar een noodzakelijke voorbereiding om opstijgend vocht effectief te bestrijden. Stucwerk laten hangen behoort dan ook niet tot de mogelijkheden.
Vermoed je vocht in huis? Neem vandaag nog contact met ons op voor een inspectie en ontdek hoe we jouw vochtproblemen kunnen oplossen!